روش های مختلفی برای انتشار یادداشت های ابسیدین وجود دارد. ساده ترین روش قابلیت Obsidian Publish است که در خود نرم‌افزار تعبیه شده، اما متاسفانه این قابلیت رایگان نیست و برای تهیه اشتراک آن باید ماهانه 10 دلار پرداخت کنید.

خوشبختانه روش‌های دیگری هم وجود دارد که بدون پرداخت هزینه میتوان برای انتشار مطالب از آنها استفاده کرد. در این یادداشت به پنج مورد اشاره خواهم کرد. در روش اول و دوم از مولد سایت استاتیک استفاده می‌شود که فرایند راه اندازی آن پیچیده‌تر است و نیاز به زمان و تلاش بیشتری دارد. اما در روش سوم، چهارم و پنجم انتشار با کمک پلاگین‌های مخصوص ابسیدین انجام می‌شود که کار با آن‌ها به مراتب ساده‌تر و سریع‌تر است.

هر کدام از این روش‌ها امکانات و محدودیت‌های خاص خود را دارند که در ادامه آنها را توضیح داده‌ام. در انتهای این یادداشت هم، تمام این روش‌ها را در یک جدول مقایسه کردم تا بتوانید بر اساس نیازها و اولویت‌های خود مناسب‌ترین گزینه را انتخاب کنید.


۱. سایت‌ساز Quartz

کوارتز یک مولد سایت استاتیک است که به شما اجازه می دهد یادداشت‌های خود را به راحتی به یک وبسایت تبدیل کنید. هرچند ممکن است راه اندازی آن کمی زمانبر باشد ولی در نهایت یک سایت زیبا و کارآمد خواهید داشت که یادداشت های شما را بدون مشکل نمایش می‌دهد.

کوارتز کاملا مطابق با ابسیدین طراحی شده. متن اصلی یادداشت در وسط صفحه قرار دارد. در سایدبار سمت چپ پوشه‌ها و فایل‌ها قرار دارند، در سمت راست هم گراف‌ویو، فهرست‌مطالب و بک‌لینک. البته بر اساس سلیقه خودتان می‌توانید محل نمایش آن ها را تغییر دهید.

یکی از نقاط قوت کوارتز پشتیبانی کامل از امکانات اختصاصی ابسیدین است. لینک داخلی(ویکی لینک)، تصاویر ذخیره شده در والت، کالوت‌ها و گراف‌ویو مواردی هستند که فقط در نرم‌افزار ابسیدین قابل مشاهده هستند، با این حال کوارتز بدون مشکل آن ها را در سایت نمایش می‌دهد. همین موارد در روش‌های دیگر مثل Hugo یا Obsius Publish به درستی پشتیبانی نمی‌شود.

این چند مورد نمونه سایت‌هایی هستند که با کوارتز ساخته شده‌اند:


استفاده و راه‌اندازی

اگر قصد دارید از کوارتز برای ساخت سایت و انتشار مطالب استفاده کنید می‌توانید آموزش کامل استفاده از این روش را در بلاگ کریستالین مشاهده کنید: از یادداشت به سایت با کوارتز



۲. سایت‌ساز Hugo

هوگو یکی دیگر از مولد‌های سایت استاتیک است. فرایند راه‌اندازی هوگو مانند کوارتز پیچیده است. اما با وجود تم‌های متنوع انعطاف‌پذیری بیشتری دارد و برای کسانی که دنبال شخصی‌سازی بیشتر هستند مناسب‌تر است.

هوگو دارای تم‌های جذاب و متنوعی است که می‌توانید بر اساس سلیقه و نیازتان از آنها استفاده کنید. البته باید بررسی کنید که از زبان فارسی پشتیبانی می‌کنند یا نه. این چند مورد نمونه سایت‌هایی هستند که بدون مشکل از زبان فارسی پشتیبانی می‌کنند:

تنها مشکلی که ممکن است با آن مواجه شوید عدم پشتیبانی از برخی ویژگی‌های اختصاصی ابسیدین است. به عنوان مثال نمی‌توانید از ویکی‌لینک (دو براکت) برای لینک‌دهی داخلی استفاده کنید. همچنین امکان نمایش تصاویر ذخیره شده در حافظه محلی با روش ![]() وجود ندارد. البته تم Amethyst از این قابلیت‌ها پشتیبانی می‌کند و مانند کوارتز می‌توانید بدون مشکل از این موارد استفاده کنید. اما در صورت استفاده از تم‌های دیگر ناچارید از شیوه های استاندارد لینک دهی و نمایش تصویر که در هوگو قابل نمایش است استفاده کنید.1


استفاده و راه‌اندازی

اگر قصد دارید از هوگو برای ساخت سایت و انتشار مطالب استفاده کنید می‌توانید آموزش استفاده از این روش را در سایت امیرپورمند مشاهده کنید: آموزش ساخت وب‌سایت شخصی استاتیک



۳. پلاگین Webpage Export

وب‌پیج اکسپورت یک پلاگین است که مستقیما روی ابسیدین نصب می شود و یادداشت های شما را به صفحات HTML تبدیل می‌کند. بر خلاف روش‌های قبلی استفاده از این روش بسیار راحت است و نیاز به پیش‌نیاز و دانش خاصی ندارد.

سایت ساخته شده توسط این پلاگین کاملا شبیه Obsidian Publish طراحی شده است. این پلاگین علاوه بر پشتیبانی از تمام قابلیت‌های ابسیدین، برخی پلاگین‌های جانبی مانند کنواس، دیتاویو و آیکونیز را نیز پوشش می‌دهد. این پلاگین‌ها حتی در کوارتز هم قابل دسترس نیستند. در واقع می‌توان گفت وب‌پیج اکسپورت یک نسخه آنلاین از والتِ ابسیدین شما می‌سازد که می‌توانید به‌راحتی آن را با دیگران به اشتراک بگذارید.

تنها کمبودی که در حال حاضر احساس می‌شود، عدم نمایش بک‌لینک‌ها است، اما ظاهرا قرار است در نسخه‌های بعدی اضافه شود.(+)

نمونه سایت هایی که با این روش ساخته شده‌اند را می‌توانید در لینک زیر مشاهده کنید:


استفاده و راه اندازی

برای استفاده از این روش کافیست پلاگین Webpage HTML Export را از مخزن پلاگین‌ها نصب و فعال کنید. روش استفاده و جزئیات بیشتر را می توانید در داکیومنت آن مطالعه کنید.



۴. پلاگین Digital Garden

پلاگین دیجیتال گاردن هم سایتی تقریبا مشابه ابسیدین پابلیش میسازد. راه اندازی آن به سختی سایت استاتیک نیست، به راحتی پلاگین وب‌پیج هم نیست. مانند روش قبلی علاوه بر پشتیبانی از امکانت اصلی ابسیدین از بعضی پلاگین‌ها مانند دیتاویو پشتیبانی می‌کند.

نمونه سایت هایی که با این روش ساخته شدند:


استفاده و راه‌اندازی

برای استفاده از این روش ابتدا پلاگین Digital Garden را از مخزن پلاگین ها نصب و فعال کنید. برای استفاده و راه اندازی صفحه گیت هاب یا داکیومنت آن را مطالعه کنید.



۵. پلاگین Obsius Publish

اگر به دنبال یک روش بسیار ساده برای انتشار یادداشت‌های‌تان هستید، پلاگین Obsius Publish بهترین گزینه است. این پلاگین یک لینک برای شما می‌سازد که می‌توانید آن را با دیگران به اشتراک بگذارید. برخلاف روش‌های قبلی Obsius Publish یک وبسایت کامل ایجاد نمی‌کند، بلکه صرفا یک لینک اشتراک‌گذاری به شما می‌دهد.

در صورت ویرایش یادداشت می‌توانید نسخه به‌روزشده را بدون تغییر لینک قبلی آپدیت کنید. اگر هم از انتشار یادداشت منصرف شدید، می‌توانید انتشار را به راحتی لغو کنید.

البته این روش دارای محدودیت‌هایی است؛ برخی از ویژگی‌ها مانند لینک‌های داخلی، متن‌های هایلایت شده، تسک‌ها، پاورقی و تصاویر ذخیره شده در حافظه محلی پشتیبانی نمی‌شوند. در این لینک می توانید یک نمونه یادداشت منتشر شده توسط این پلاگین را به تفکیک مواردی که پشتیبانی می‌کند مشاهده کنید.

این روش در حالت عادی متن فارسی را به درستی نمایش نمی‌دهد. جهت متن RTL نیست و فونت مناسبی ندارد. البته با یک ترفند میتوان این مشکل را حل کرد. کافیست کد زیر را به ابتدای یادداشت اضافه کنید:

<link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=Vazirmatn:[email protected]&display=swap" rel="stylesheet">
 
<style>
    body {
	    direction: rtl;
	    font-family: "Vazirmatn", system-ui;
    }
    
    h1 {
	    font-size: 2.5rem !important;
	    font-weight: 800;
    }
    
	h5, h6 {
	    font-weight: 600;
    }
</style>

این کد جهت متن را راستچین کرده و از فونت وزیر برای نمایش متن استفاده می‌کند.


استفاده و راه‌اندازی

برای استفاده از این پلاگین کافیست Obsius Publish را از مخزن پلاگین‌ها نصب و فعال کنید. برای دریافت لینک روی یادداشت راست کلیک کرده و از منوی باز شده گزینه Publish to Obsius را انتخاب کنید.

image|300

جزئیات و توضیحات بیشتر را میتوانید در صفحه گیت هاب پلاگین مطالعه کنید.



مقایسه و جمع بندی

اگر به دنبال یک سایت کامل با امکانات و شخصی‌سازی بیشتر هستید، می‌توانید از Quartz یا Hugo استفاده کنید. البته Quartz به دلیل سازگاری بهتر با ابسیدین، برای کسانی که از این نرم‌افزار استفاده می‌کنند گزینه مناسب‌تری است.

اما اگر هدف شما فقط انتشار سریع و ساده یادداشت‌ها به صورت آنلاین است، پلاگین‌های Webpage Export و Digital Garden گزینه‌های بهتری هستند.

در نهایت، اگر به دنبال اشتراک‌گذاری سریع و بدون دردسر یادداشت‌ها هستید، Obsius Publish بهترین انتخاب است، چون به راحتی یک لینک اشتراک‌گذاری به شما می‌دهد.

در جدول زیر می‌توانید خلاصه ای از امکانات و محدودیت های این روش‌ها را مشاهده کنید. این جدول به شما کمک می‌کند تا با توجه به نیاز و سطح دانش فنی خود، بهترین و مناسب‌ترین روش را انتخاب کنید.

امکاناتQuartzHugoWebpageDigital GardenObsius Publish
دامنه سفارشی🟩🟩🟩🟩🟥
CSS سفارشی🟩🟩🟩🟩🟩
افزودن کامنت🟩🟩🟥🟩🟥
فید RSS🟩🟩🟩🟩🟥
ویکی لینک🟩🟨🟩🟩🟥
گراف ویو🟩🟨🟩🟩🟥
کنواس🟥🟥🟩🟥🟥
پلاگینDataview🟥🟥🟩🟩🟥
سطح پیچیدگیپیچیدهپیچیدهسادهمتوسطبسیار ساده
سازگاری با ابسیدینزیادمتوسطبسیار زیادزیادکم
پیش‌نمایشلینکP, H,Sلینکلینکلینک

راهنما:
🟩 پشتیبانی کامل
🟥 پشتیبانی نمی‌کند
🟨 پشتیبانی محدود (وابسته به تم)



Footnotes

  1. البته ترفندهایی برای حل این مشکل وجود دارد. مثلا با کمک اسکریپت Obsidian to Hugo می‌توانید ویکی لینک را به لینک استاندارد و قابل نمایش در هوگو تبدیل کنید. برای نمایش تصاویر هم اگر آدرس کامل تصویر را در پرانتز وارد کنید، هم در ابسیدین نمایش داده می‌شود هم در هوگو. به این شکل: ![image](static/img/yourimage.jpg)