یکی از مفید ترین کاربردهای ابسیدین برای من گرفتن گزارش عملکرد شخصی است. این گزارش به من کمک میکند اشراف کاملی نسبت به فعالیت های خودم داشته باشم و با اختیار داشتن جزئیات بتوانم عملکرد خودم را دقیق تر ارزیابی کنم.
نمونه این گزارش ها را می توانید در لینک های زیر مشاهده کنید:
اگر قصد دارید از این روش استفاده کنید در ادامه می توانید آموزش ساخت این مدل گزارش ها را در ابسیدین یاد بگیرید.
Warning
این یادداشت صرفا یک راهنمای کلی است و اگر تازه از ابسیدین و کوارتز استفاده میکنید ممکن است اجرا کردن آن برایتان کمی دشوار باشد. اگر فرصت شد قصد دارم یک ویدئو در مورد ساختن این گزارش عملکرد ضبط کنم تا بتوانید به راحتی از این گزارش عملکرد استفاده کنید.
گام اول: وارد کردن اطلاعات
در مرحله اول باید اطلاعات خود را وارد کنید. گزارش های من معمولا دو بخش دارند. بخش اول در مورد محتواهایی است که مصرف کردم. مثل کتاب، پادکست، دوره، فیلم و سریال و غیره. یک بخش دیگر مربوط به ردیابی عادت های روزمره است. مثل ورزش کردن، مطالعه کردن و غیره.
وارد کردن این اطلاعات سلیقه ای است و شما بر اساس نیاز خودتان می توانید آن ها را وارد کنید. فقط باید یک فایل جدید بنویسید و جزئیات را در بخش پراپرتی وارد کنید. مثلا برای کتاب در بخش پراپرتی تعداد صفحات را بنویسید. برای پادکست مدت زمان آن را. برای ردیابی عادت هم می توانید نوع پراپرتی را روی تسک تنظیم کنید که انجام دادن و ندادن آن را مشخص کنید.
من در یادداشت های مجزا شیوه کار خودم را برای این دو مورد توضیح دادم. می توانید به یادداشت های زیر مراجعه کنید:
برای بخش محتواهای مصرف شده یادداشت وارد کردن محتوا در ابسیدین رو ببینید.
برای ردیابی عادت هم یادداشت ساخت هبیت ترکر در ابسیدین رو ببینید.
گام دوم: استخراج و نمایش اطلاعات
بعد از اینکه اطلاعات خود را وارد کردید نوبت به استخراج اطلاعات میرسد. می توانید با استفاده از پلاگین های مختلف اطلاعات خود را استخراج کرده و جزئیات آن را مشاهده کنید. در یادداشت استخراج اطلاعات در ابسیدین در مورد روش های مختلف انجام این کار توضیح دادم.
من در گزارش خودم از پلاگین dataview استفاده میکنم. علاوه بر امکانات مختلف، انتشار آن هم راحت تر است.
در اینجا من دقیقا کدهایی که در گزارش خودم استفاده کردم را به عنوان نمونه برای شما قرار می دهم. می توانید آنها را کپی کرده و با شخصی سازی پارامترهای آن گزارش خود را بسازید. البته برای اینکار لازم است نحوه کار با پلاگین dataview را بلد باشید. کار کردن با آن چندان پیچیده نیست. می توانید از این مطالب استفاده کنید:
- آموزش کار با پلاگین دیتاویو(Dataview) در ابسیدین
- How To Use Dataview in Obsidian
- نمونه های کاربردی پلاگین دیتاویو
خب بریم سراغ ساخت گزارش.
بخش آمار
گزارش من یک بخش آمار کلی دارد. قسمت «در یک نگاه» که همه اعداد و ارقام را جمع میزنم. این کار را برای هر محتوا جداگانه انجام میدهم
از این دستور برای استخراج آمار کتاب استفاده میکنم:
TABLE WITHOUT ID
length(rows) + " جلد کتاب" as count,
sum(rows.pages) + " صفحه" as sum
FROM #Book
WHERE date >= date("2024-03-20") AND date <= date("2025-03-20")
GROUP BY ""
این دستور تعداد همه جلد های خوانده شده طی تاریخ مشخص شده را شمارش میکند. مجموع صفحات را هم محاسبه می کند.
یا مثلا این کد برای استخراج آمار پادکست هاست:
TABLE WITHOUT ID
length(rows) + " پادکست" as count,
round(sum(rows.length.hours),1) + " ساعت" as sum
FROM #Podcast
WHERE date >= date("2024-03-20") AND date <= date("2025-03-20")
GROUP BY ""
تعداد همه پادکست ها را میشمارد. مجموع مدت زمان پادکست ها را هم محاسبه کرده و به ساعت نمایش میدهد.
بخش گالری
بعد از «در یک نگاه» نوبت به جزئیات میرسد. اینکه دقیقا چه کتاب هایی را خواندم، چه فیلم هایی را دیدم و غیره. از یک نمای گالری برای نمایش این موارد استفاده میکنم. شامل تصویر و برخی از اطلاعات محتوا است.
مثلا از این دستور برای نمایش کتاب ها استفاده میکنم:
table without id EmbededCover, file.link
from #Book
where date >= date("2024-03-20") AND date <= date("2025-03-20")
SORT date Desc
FLATTEN choice(typeof(cover)="link", embed(link(meta(choice(typeof(cover)="link", cover, this.file.link ) ).path)), "") AS EmbededCover
این دستور عنوان کتاب را به همراه آن نمایش میدهد.
یا از این دستور برای نمایش فیلم ها استفاده میکنم:
table without id
("") as Poster,
file.link as Title
from #Movie
where date >= date("2024-03-20") AND date <= date("2025-03-20") And type = "movie"
SORT date Desc
گام سوم : انتشار
در مرحله بعد اگر تمایل داشتید می توانید گزارش خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. اگر از کوارتز استفاده می کنید یک روش پویا و اتوماتیک برای این مورد وجود دارد که جلو تر توضیح میدهم. اما اگر بخواهید در سایت شخصی خود یا شبکه های اجتماعی گزارش را منتشر کنید چاره ای ندارید که اطلاعات استخراج شده را به صورت دستی در پلتفرم مدنظر خود وارد کنید. یعنی اعداد و ارقام نهایی که پلاگین دیتاویو نمایش می دهد را جداگانه بنویسید و در سایت یا شبکه های اجتماعی قرار بدهید.
اما اگر از کوارتز استفاده کنید یک روش بهینه تر وجود دارد. می توانید مستقیما جدول های دیتاویو را در کوارتز منتشر کنید. البته برای این کار نیاز به یک پلاگین دیگر به اسم dataview serializer دارید. چون دیتاویو فقط یک استخراج کننده و نمایش دهنده است. اما این پلاگین یک جدول واقعی از داده ها میسازد تا بتونید اطلاعات را منتشر کنید.
برای انتشار گزارش در کوارتز کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:
- پلاگین دیتاویو سریالزر را در والت کوارتز خود نصب کنید.
- به داکیومنت پلاگین مراجعه کنید و توضیحات آن را مطالعه کنید. دستور استخراج اطلاعات تفاوتی چندانی با پلاگین اصلی دیتاویو ندارد. فقط لازم است دستورات را در یک خط بنویسید و نباید اینتر بزنید. همچنین باید در ساختار
<!-- QueryToSerialize: <query> -->
قرار بگیرند. - معمولا اطلاعات به صورت خودکار استخراج و آپدیت می شوند، اگر نشد Ctrl + P رو بزنید تا بخش command باز شود. دستور Scan and serialize all Dataview queries را جستجو و اجرا کنید.
- بعد از ساخت جدول میتوانید به راحتی آن را منتشر کنید. اگر تمایل داشتید میتوانید مثل گزارش های من از نمای کارتی برای نمایش جداول استفاده کنید. با استفاده از کد css که اینجا گذاشتم میتوانید جداول را به نمای کارتی تبدیل کنید.
چه طور والت داده ها را به والت کوارتز متصل کنیم؟
اگر والتی که برای انتشار استفاده می کنید با والتی که محتواها را ثبت و عادت ها را ردیابی میکنید یکی باشد، مشکلی ندارید خیلی راحت با دیتاویو سریالیزر اطلاعات را استخراج کنید. اما اگر مثل من از دو والت مجزا استفاده میکنید با یک چالش مواجه میشوید. اینکه اطلاعات داخل یک والت دیگر است و سایت شما هم داخل یه والت دیگر. اینکه هر دفعه فایلها را کپی کنید هم روش جالبی نیست. یکی از ساده ترین روش ها برای حل این مشکل استفاده از لینک نمادین است. با این روش یک کپی از فایل اصلی گرفته و آن را در والت سایت قرار میدهد. حالا هر تغییری که در فایل اصلی ایجاد کنید در نسخه دیگر هم اعمال می شود. البته این روش یک مقدار با کوارتز سازگار نیست و هنگام انتشار با یک ارور مواجه می شوید. برای لینک کردن فولدر راه حلی پیدا نکردم اما برای لینک کردن فایل یک راه حل ساده وجود دارد. باید فایل اصلی در والت سایت ذخیره کنید و نسخه لینک شده را در والت شخصی. اما اگر لینک نمادین رو برعکس ایجاد کنید - یعنی فایل اصلی در والت شخصی باشد و فایل لینک شده در والت سایت - کوارتز ارور میدهد و نمی تواند فایل را منتشر کند.
نکته آخر هم اینکه لازم نیست پلاگین دیتاویو سریالیزر را در والت سایت نصب کنید. چون با اینکار سریالیزر دوباره اطلاعات را اسکن میکند و از آنجایی که داده ای در والت سایت وجود ندارد داده های شما را نشان نمی دهد. البته می توانید از بخش تنظیمات پلاگین مشخص کنید که فایل های موجود در یک فولدر خاص اسکن نشود.